Sağlıklı Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?
Kahvaltı kelimesi, "kahve” ve "altı” kelimelerinin birleşiminden oluşan bir Türkçe kelime olan "kahvaltı” kelimesinden gelmektedir. Tarihi ise bu kelimenin kullanımından daha önceye uzanıyor. Sağlıklı bir kahvaltı, güne enerjik bir başlangıç yapmanıza yardımcı olur ve vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri sağlar. İşte sağlıklı bir kahvaltı için öneriler:
Günün ilk öğünü olan kahvaltıda mutlaka protein tüketilmesi gerekir. Beslenme uzmanlarının tavsiye ettiği miktarlarda yumurta, yoğurt, peynir, fındık ezmesi veya farklı bir protein kaynağı tüketilebilir. Protein sizi daha uzun süre tok tutar ve kas gelişimi için önemlidir.
Ancak vegan beslenen kişiler için de farklı protein kaynakları kullanılabilir. Bu durumda bitkisel protein tozları ihtiyaç olan protein açığını kapatmaya yardımcı olabilir.
Tam tahıllı gıdalar da beslenme menünüzde güne başlarken bulunabilir. Tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi veya çavdar ekmeği gibi tam tahıllı bir kahvaltılık seçebilirsiniz. Bu, lif ve kompleks karbonhidratlar açısından zengindir ve daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
Vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin olan meyve ve sebzeleri de sabah kahvaltı tabağınıza ekleyebilirsiniz. Örneğin, meyve salatası, avokado tostu ve sebzelerle dolu bir omlet tercih edebilirsiniz. Ya da taze sebze ve meyve alımını kolaylaştıracak süper gıda tozlarından oluşan bir smoothie ile de güne başlayabilirsiniz.
Güne başlarken sıvı alımı oldukça önemlidir. Çay, bitki çayları, su ya da taze sebze ve meyve suyu tüketebilirsiniz.
Sağlıklı kahvaltılarda yüksek şekerli gıdalardan uzak durmak gerekir. Hazır meyve suları, şekerli gevrekler veya yüksek karbonhidrat kaynakları gibi rafine şeker içeren yiyecekler yerine, doğal olarak tatlı olan meyve, bal ve pekmez gibi tatlıları tercih edebilirsiniz.
Unutmayın ki, kahvaltı en önemli öğünlerden biridir ve sağlıklı bir yaşam tarzı için gereklidir. Beslenme saati tercihiniz ne olursa olsun içerisinde dengeli protein, lif, karbonhidrat ve yeterli taze besinler içeren bir kahvaltıyı atlamayın ve besleyici bir kahvaltı ile güne başlayın!
Glutensiz Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?
Gluten hassasiyeti veya intoleransı olan kişiler için, glütensiz bir kahvaltı tercih etmek önemlidir. İşte size glutensiz bir kahvaltı için öneriler:
Yumurta: Yumurta, protein ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir kahvaltılıktır ve glütensizdir. Pişirme yöntemi olarak haşlanmış, omlet veya yumurtalı sebzeli bir karışım yapabilirsiniz.
Tam tahıllı glutensiz ekmek veya kahvaltılık gevrek: Tam tahıllı glutensiz ekmek ve yulaf ezmesi gibi glutensiz tam tahıllı ürünler tercih edilebilir. Naturiga Granola çeşitleri de sütlerle, yoğurtlarla ya da sade tüketerek kahvaltı yapılabilir. Bu ürünler genellikle lif ve kompleks karbonhidratlar açısından zengindir sizi tok tuttuğu gibi sindirim sisteminizi de düzenlemeye yardımcı olur.
Yulaf ya da yulaflı granola tüketmek istemeyenler için Naturiga’da yulafsız kahvaltılık karışımlar da bulunuyor. Süt ya da bitkisel süt ekleyerek, karıştırıp 1 dakika içinde enfes lezzetle kaseler ile kahvaltı yapmak da mümkün olabilir.
Meyve veya sebze: Taze meyve veya sebzeler, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengindir ve glütensiz bir kahvaltıya ekleyebilirsiniz. Tatlı yerine şekersiz hazırlayacağınız meyve marmelatlarını tüketebilirsiniz. Ya da sebze veya meyve sularından kahvaltıda tüketebileceğiniz içecekler hazırlayabilirsiniz. Posalı şekilde tercih ederseniz kan şekerinizi de düşünerek daha doğru bir tercih yapmış olursunuz.
Naturiga’nın tüm ürünleri glutensiz beslenmeye uygundur.
Vegan Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?
Vegan beslenen kişiler için de sağlıklı ve besleyici bir kahvaltı yapmak oldukça önemlidir. Vegan beslenen kişiler, hayvansal ürünleri tüketmezler, bu nedenle protein, vitamin ve mineral açısından dengeli bir kahvaltı yapmak için farklı kaynaklar kullanmaları gerekmektedir.
Kahvaltı tabaklarında protein kaynağı olarak en sık yumurta tüketilir. Vegan tabaklarında ise yumurta yerine tofu, vegan peynir, fasulye, nohut, mercimek, soya sütü gibi kaynaklar tüketilebilir.
Hem sindirim sistemi hem de tokluk seviyesini uzun tutmak için tahıllı ürünler tüketilebilir. Bunlar ekmek, yulaf ezmesi, çavdar ekmeği veya tahıl içermeden benzer bir tokluk için Naturiga’nın tohum kraker atıştırmalıkları tercih edilebilir. Bu atıştırmalıklar özellikle hızlı kahvaltı yapma durumunda kaldığınızda iyi bir tercih olabilir. İçerisinde un bulunmayan ve sadece değerli tohumlardan oluşan bu atıştırmalık hem protein hem de sağlıklı yağlardan zengindir ve uzun süre tokluğu destekler.
Meyve ve sebzelerle hazırlanan bir kahvaltı salatası tüketebilirsiniz. Salataya arzuya göre zeytinyağı ve limonda eklenebilir. Salatanın besin değerini artırmak için Naturiga Besin Mayasını içine dahil edebilirsiniz ya da kabuksuz kenevir tohumları serperek hem protein hem de Omega 3 miktarını artırabilirsiniz.
Naturiga’nın tüm ürünleri vegan beslenmeye uygundur. Kahvaltı için protein tozu karışımları, hızlı kahvaltılık karışımlar, glutensiz ve vegan granolalar ve kahvaltıda çok sevilen besleyici ketojenik pankek karışımı da zaman zaman kahvaltı alternatifiniz olabilir. Pankek karışımını kullanırken yumurta yerine vegan yumurta ikameleri kullanmanız yeterli olacaktır.
Diyet Yapan Kişiler Kahvaltıda Ne Yemelidir?
Diyet yapan kişiler için kahvaltı güne başlarken büyük bir motivasyon kaynağıdır. Bu sebeple keyifli ve yeterince doyurucu geçmesi oldukça önemlidir. Sağlıklı, metabolizma hızlandıran ve tok tutan besinlerden oluşan bir menüyü tüketmeleri uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Diyet listeleri beslenme uzmanları tarafından hazırlanır ve kişi bu listeyi takip eder. Bu listelerde genellikle yumurta çeşitleri, lifli gıdalar, kalsiyum kaynağı ürünler, meyveler, sebzeler ve yulaf gibi alternatifler bulunur.
Kahvaltının Faydaları Nelerdir?
Kahvaltı, günün en önemli öğünlerinden biridir. Sağlıklı bir kahvaltı, vücudunuzun enerji ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur ve metabolizmanızı hızlandırır. Bunun dışında kan şekeri seviyesini dengeler, gün içinde sık atıştırmanızı engeller, işlere odaklanmanıza yardımcı olur, kilo kontrolü açısından destek sağlar.
Sağlıklı beslenme menülerinize alternatif ve doğal ürünler arayışı içindeyseniz naturiga.com adresindeki ürünleri inceleyebilirsiniz.