bitkisel proteinler
Hayvansal protein almadan da doğru ve sağlıklı beslenebilir miyiz? Uzmanlara göre Bilinçli ve dengeli beslendiğiniz sürece, bütün protein ihtiyacınızı bitkisel kaynaklardan almanız mümkün.
Proteinin beslenmedeki önemi tartışılmaz. Ancak insan sağlığı için en doğru protein kaynağının sadece hayvansal ürünler olduğunu söylemek de mümkün değil.
En önemli protein kaynağı olarak görülen et tüketimi, sindiriminin zor olması, vücutta enflamasyona sebep olan asidik yapısı, bazı et ürünlerinin üretiminde üretiminde antibiyotik ve hormon kullanılması nedenleriyle tüketicileri yeni ve güçlü protein kaynakları aramaya yöneltti.
Protein 20 değişik aminoasidin birbirlerine uç uca, zincir gibi bağlanması ile oluşmaktadır. Vücudumuz bu 20 aminoasitten 11 tanesini kendi kendine üretebilir. Geriye kalan 9 tanesini ise yediklerimizden temin etmemiz gerekir. Bu 9 aminoasit temel aminoasitler olarak adlandırılıyor. Bunların tamamını içeren protein kaynaklarına ise tam protein kaynağı adı verilir.
Et, süt, yumurta, peynir gibi hayvansal gıdalar tam protein kaynağı kabul ediliyorlar.
Bitkisel protein kaynakları arasında 9 amino asidin hepsini yeterli oranda içeren birçok besin olduğu gibi, bazı bitkisel kaynaklarda 9 amino asitten biri veya birkaçı eksik veya düşük seviyede olabiliyor. Ama yeterli çeşitlilikte besleniyorsanız bu hiçbir sorun teşkil etmiyor çünkü bir bitkisel kaynakta eksik olan amino asidi diğer bir bitkisel kaynaktan temin etmek oldukça kolay.
En önemli bitkisel protein kaynaklarından bazılarını sayarsak;
Yeşil mercimek
Kinoa
Karabuğday
Fasulye,nohut
Bezelye
Chia tohumu
Kenevir tohumu
Kahverengi pirinç
Spirulina yosunu
Kuruyemişler
Tohumlar
…ve daha birçok bitkisel protein kaynağını beslenmenizde yeterli çeşitlilikte kullanmanız halinde, ihtiyacınız olan proteini sağlıklı bir şekilde alabilirsiniz.